Hoe kies ik de juiste speakers voor mijn bedrijf

Iedereen hoort verschillen in geluid tussen speakers. Maar wat zorgt er nu voor dit verschil in geluid? Hoe kun je er daarnaast voor zorgen dat jij de juiste speaker en daarmee de beste sound creëert voor jouw situatie? Er bestaan namelijk een heleboel verschillende soorten speakers met ieder een ander doel. Tevens bepalen de specificaties de kwaliteit van het geluid. Wij nemen graag die vraagtekens weg die ontstaan bij jouw zoektocht naar de beste geluidsinstallatie met de beste luidsprekers.

Welke verschillende soorten speakers zijn er

Er bestaan talloze luidsprekers die allemaal een verschillend doel hebben. Wij gebruiken bijvoorbeeld opbouw, inbouw, pendel, hoorn of projector speakers bij onze projecten en verkopen deze daarom ook in onze shop.

  • Opbouw speakers zijn makkelijk te monteren aan bijvoorbeeld de muur of het plafond. Wanneer je ze vergelijkt met inbouw speakers, zijn deze vaak iets krachtiger. Daarnaast zijn opbouw luidsprekers opvallender aanwezig in de ruimte. Deze extra boost in kracht maakt opbouw speakers ideaal voor grotere ruimtes zoals werkplaatsen, magazijnen of fabriekshallen.
  • Inbouw of plafond speakers gebruiken we om luidsprekers naadloos te verweken in de omgeving. Dit soort luidspreker zetten we vaak in bij kantoorruimtes of in vergaderzalen. Voor plaatsen waar design en comfort essentieel zijn, vragen vaak ook om dit soort speakers. Denk hierbij aan horeca ondernemingen of retail stores met showrooms.
  • Pendel luidsprekers zijn ontworpen met het doel om 360 graden breed geluid af te stralen. Een breed afstraalpatroon met een groot bereik kenmerkt deze speaker. Vanuit een of meerdere centrale plaatsen verspreidt het geluid zich over de ruimte. Deze oplossing wordt vaak gekozen bij fabriekshallen of hele grote zalen.
  • Hoorn luidsprekers zijn de oplossing voor gericht geluid dat over een lange afstand verspreidt moet worden. Denk bijvoorbeeld aan luchthavens, evenementenhallen of sportvelden.
  • Projector speakers hebben een heel specifiek doel. De naam zegt het eigenlijk al, deze luidsprekers zijn namelijk ontworpen om geluid richting een bepaalde plek te projecteren. Wanneer er sprake is van luidruchtige omgevingen waar op bepaalde plaatsen toch duidelijke omroepen te horen moeten zijn, is dit de oplossing.
  • Daarnaast zijn er ook specifieke luidsprekers met het doel om lage tonen sterk af te kunnen spelen om op die manier een ‘bass’ sound te creëren. Deze zogeheten subwoofer is perfect voor een optimale muziekbeleving.

De belangrijkste specificaties voor luidsprekers

Nu we de verschillende typen speakers uiteengezet hebben, is het tijd om te achterhalen welke belangrijke specificaties verder onderscheid tussen speakers bepalen. Veel genoemde begrippen die invloed hebben op geluid en kwaliteit zijn wattage en impedantie. Maar wat betekent dit nu eigenlijk?

Het wattage van een luidspreker bepaalt hoeveel vermogen deze aankan. Wanneer een speaker bijvoorbeeld een vermogen van 80 watt heeft, betekent dit dat de speaker 80 watt kan verwerken, aangestuurd vanuit een versterker. Hoe hoger het wattage des te meer vermogen de speaker kan verwerken. Betekent dit dan ook dat een hoger wattage ervoor zorgt dat ik muziek luider kan afspelen? Niet per se. Het geluidsniveau is namelijk ook afhankelijk van de overige specificaties. Hierbij is het verstandig om naar de gevoeligheid van de speakers te kijken.

Gevoeligheid wordt aangegeven in decibel/Watt/meter. Het getal dat hiervoor staat, geeft aan hoeveel geluidsdruk een speaker genereert wanneer er 1 Watt aan vermogen in wordt gestuurd, gemeten op 1 meter afstand.

Vervolgens wordt er ook vaak gepraat over impedantie. Dit betekent niets meer dan weerstand. Weerstand geven we weer in Ohm (Ω). Dit heeft ermee te maken hoeveel stroom een speaker wegtrekt van de versterker. Veelal hebben luidsprekers een impedantie van 8 Ohm. Hoe lager het getal, hoe meer vermogen de versterker levert aan de speaker. Luidsprekers van 4 Ohm trekken dus ook twee keer zoveel stroom/vermogen weg van de versterker.

Voor al je vragen over luidsprekers, versterkers of besturingssystemen kun je altijd contact opnemen. Wij willen namelijk dat jij het beste geluid hebt voor jouw situatie en jouw budget.

Wat is de beste buiten speaker

Niet alle speakers zijn geschikt voor buiten gebruik. Daarom hebben wij een assortiment samengesteld bestaand uit speakers die weerbestendig zijn. Luidsprekers die buiten kunnen functioneren, zijn ontworpen om tegen hitte, water en wind kunnen. Dit zonder in te leveren op kwaliteit. Zo zijn er bijvoorbeeld inbouw, opbouw, wand- en plafondspeakers die geschikt zijn voor buiten.

100 Volt systemen

100 Volt systemen zetten we in bij ruimtes waar het geluid over een groot oppervlakte verdeeld moet worden. Op een 100 Volt versterker kunnen we namelijk veel meer speakers aansluiten dan een normale versterker. Dit is ideaal wanneer kabels lange afstanden moeten afleggen of meerdere ruimtes moeten beslaan.

Uitgelicht

Een speaker die wij veel gebruiken is de Sonance PS-S63T. Deze opbouw speaker is namelijk heel populair vanwege zijn gedetailleerd geluid en goede bass weergave. Het minimalistische design en zijn weerbestendigheid maakt het een universele en aantrekkelijke luidspreker. Zo is hij zowel binnen als buiten te monteren en past het stijlvolle design bij veel verschillende locaties. Daarnaast is het een 100 Volt versterker met een impedantie van 8 Ohm.

Neem contact met ons op

Hopelijk hebben we je een beetje kunnen helpen door in de wereld van de speaker te duiken. Hierdoor beschik je over de basiskennis die zeer waardevol is bij het kiezen van een geschikte speaker voor jouw doel en locatie. Wij hebben speakers voor retail, horeca, bedrijfshallen kantoren en vele andere doeleinden. Neem vooral een kijkje in de shop of neem contact met ons bij verdere vragen.

Deel dit bericht op

© backlineav.com | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacybeleid