Dante (Audio-over-IP)

Het transformeren van audio- en videoverbindingen via het netwerk.

Audio over Ethernet Wat is Dante?

Traditioneel gezien werkt een AV-systeem op fysieke verbindingen en een overvloed aan kabels. Dante introduceert een geheel nieuwe benadering voor audio- en videoverbindingen. Door de bekabeling te vervangen door een naadloos computernetwerk, biedt Dante een moeiteloze overdracht van video en audio over een ongecompliceerde ethernetkabel.

Waarom kiezen voor Dante (Audio-over-IP)?

De traditionele fysieke verbindingen vergen veel werk en gaan vaker gepaard met geluids- en signaalverlies naarmate de afstanden toenemen. Hierdoor worden deze systemen moeilijker te implementeren, en nóg moeilijker is het om deze systemen aan te passen op het moment dat de eisen veranderen.

Met Dante worden al deze verbindingen vervangen door een computernetwerk waarmee het een probleemloze overdracht van video en honderden audiosignalen zonder kwaliteitsverlies realiseert.

Doordat via Dante alle verbindingen nu met geavanceerde software kan worden beheerd, zijn de routes snel, leesbaar en betrouwbaar geworden. Wat Dante vervolgens écht onderscheidend maakt, is het vermogen om signalen tussen ieder apparaat te verzenden, ongeacht de afstand tussen apparaten en zonder enige aanpassing van de bedrading. Dit betekent daarnaast dat het uitbreiden van de installatie met extra apparaten aanzienlijk eenvoudiger is geworden, omdat de apparaten “simpelweg” kunnen worden aangesloten op beschikbare netwerkaansluitingen.

Dante vs. AES67

Dante is voor de ervaren AV-installateur een bekende term geworden wanneer het gaat over audio over ethernet, of audio over IP. Voor het verzenden van audiosignalen over IP-netwerken bestaan er echter ook andere vergelijkbare protocollen, zoals AES67. Zowel Dante als AES67 bieden efficiënte en betrouwbare oplossingen, maar hebben beiden hun eigen onderscheidende kenmerken.

Dante

Dante is ontwikkeld door het bedrijf Audinate, is specifiek ontworpen voor audio overdracht via IP-netwerken en staat bekend om:

 • Gebruiksvriendelijk
  Automatische apparaatdetectie en plug-and-play functionaliteit voor een snelle installatie.
 • Makkelijk uit te breiden
  Ondersteuning van schaalbare audiosystemen en geschiktheid voor grote installaties zoals stadia. 
 • Lage latentie
  Minimale vertraging van audio en een nauwkeurige synchronisatie, wat het ideaal maakt voor ‘ live’  geluidstoepassingen.
 • Veelzijdigheid
  Door een ruim aanbod aan geschikte apparaten met een breed scala aan fabrikanten, worden gebruikers in staat gesteld veelzijdige audionetwerken op te bouwen met Dante ondersteunende producten.

AES67

Het protocol AES67 is ontwikkeld door de Audio Engineering Society (AES). Waar Dante specifiek draait op Dante ondersteunende producten, richt AES67 zich o.a. op de hoogwaardige audio overdracht en integratie over een diversiteit aan systemen. Belangrijke aspecten van AES67:

 • Overkoepeling
  De waarborging van de compatibiliteit tussen verschillende audio-netwerkprotocollen (zoals Dante). Dit heeft een positief effect op de flexibiliteit en de integratie. 
 • Flexibiliteit
  Maakt de verbinding tussen verschillende audiotechnologieën en de integratie van AES67-compatibele apparaten met andere protocollen mogelijk. Hierdoor worden de connectiviteitsopties uitgebreid.
 • Configuratie en beheer
  Biedt geen toegewijde beheersinterface zoals de Dante Controller, maar vertrouwt op apparaat specifieke configuratietools en software van derden voor het beheer en de configuratie van het systeem.

De belangrijkste informatie die je hieruit kunt aflezen in dat Dante en AES67 elkaar niet uitsluiten, maar elkaar juist kunnen aanvullen.

© backlineav.com | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacybeleid